lunes, 30 de marzo de 2020

ARTICLE "DUES LLENGÜES A CASA: PERCEPCIÓ DE LA PARLA DEL NADÓ D'ENTORN BILINGÜE"


ARTICLE “DUES LLENGÜES A CASA: PERCEPCIÓ DE LA PARLA DEL NADÓ D'ENTORN BILINGÜE”
Els nadons aprenen la llengua de manera fascinant amb una facilitat molt gran a pesar de que implica que hi ha que aprendre una gran quantitat de propietats presents en eixa llengua. És incús més impressionant quan aquest xiquet o xiqueta aprèn dues llengües, es a dir, a un entorn bilingüe.. Amb aquesta pràctica hi ha pensament de que aquestes nadons poden quedar marcats pera algun tipes de retràs i/o confusió.
Abans de poder adquirir les dues llengües, els nadons han de discriminar qual és qual, es a dir, diferenciar que hi ha dues tipus de llengües. Aquesta capacitat està demostrada que els nadons ja la tenen. Estudis previs han mostrat que quan el xiquet escolta la seva llengua materna realitza més succions que quan escolta una estrangera.
Per l’aprenentatge de paraules els nadons realitzen habilitats pre-lèxiques, diferents estudis han suggerit que  a partir dels 14 mesos d’edat els nens tenir un format de representació de les paraules amb suficient detall fonològic que els permet percebre fins a un petit canvi en la pronunciació d’algun dels elements que formen una paraula.
Respecte al desenvolupament cognitiu, els estudis que han sigut fets, mostren que el rendiment en les funcions executives és més alt en xiquets que han nascut a un entorn bilingüe que monolingüe.
En conclusió, els mecanismes que es desenvolupen quan els nadons aprenen un nou idioma, tant si es a un entorn bilingüe com monolingüe, mostren petites diferències. Si es cert que no es pot generalitzar abans de fer proves en diverses tipus de poblacions.

Familias bilingües: ¿cómo introducir los dos idiomas?

lunes, 23 de marzo de 2020

ARTICLE "PATRAIX AMB ULLS D'INFANT"


RESUM DE L’ARTICLE “PATRAIX AMB ULLS D’INFANT”
En octubre es va fer una exposició de fotografies fetes per l’alumnat de dues anys de l’Escoleta Infantil El Trenet Cooperativa Valenciana quan van eixir a conèixer el entorn.  En aquesta eixida, els xiquets anaven lliurement pel espai, mentre que els adults que li acompanyaven tan sols els observaven. Eren els mateixos els que decidien si volien jugar, córrer, caminar, etc. Era molt satisfactori veure als nens tan petits com feien fotos de qualsevol cosa que s’encontraven. La sorpresa va ser quan es van veure les fotografies; eren meravelloses. Un món totalment diferent quan es té una perspectiva d’un xiquet o xiqueta de dues anys. Quan aquestes fotos van ser ensenyades als propis creadors, van descobrir totes les histories meravelloses que cada nen havia atribuït a la seua creació. Desprès van decidir que tot el món hauria de veure-les, per això van realitzar l’exposició que he dit al principi del comentari i a partir d’eixe moment van crear un llibre amb molta repercussió amb totes les fotos. Lo millor, una experiència plena que no va sorgir per una reunió d’equip, sinó per escoltar als xiquets i les xiquetes, de les seues trobades i converses.

Resultado de imagen de niños con camara de fotos

lunes, 16 de marzo de 2020

ARTICLE "EL LLENGUATGE ORAL A L'ESCOLA INFANTIL"


RESUM DE L’ARTICLE “EL LLENGUATJE ORAL A L’ESCOLA INFANTIL”
L’educació infantil és molt important a la vida d’una persona, perquè als primers anys de la vida, està comprovat que hi ha que estimular i afavorir el complet desenvolupament dels característiques dels nens. Els dues contexts en els que es produeix aquest desenvolupament són; tant el col·legi com la família.
Hi ha un fet que hem de canviar perquè no existeix una continuïtat entre el primer i segon cicle d’infantil a l’hora de desenvolupar el seu potencial d’aprenentatge. Al primer cicle hi ha moltes situacions per a afavorir el seu llenguatge, però al segon cicle es dediquen la majoria del temps en fer fitxes de treball asseguts en una cadira i sense parlar.

L’aprenentatge del llenguatge oral a l’aula
Les mestres són els encarregats de fer propostes de treball al aula mediant diferents activitats, d’aquesta manera els xiquets crearan situacions en las que reflexionen i juguen al llarg d’un temps, permetent la interacció i el llenguatge entre ells mateixos o amb la professora.  

L’organització del espai a l’aula
          Qualsevol material que hi ha a l’aula és el reflex del pensament de l’aprenentatge que té la professora. És molt important que treballen també per parelles o per grups per a afavorir la interacció entre iguals.

          La parla del mestre o la mestra
          Les docents han de conèixer que tipus de preguntes han de fer a l’aula per a promoure el coneixement dels xiquets. Les més freqüents són les preguntes “tancades”, aquelles que ja saben les respostes que els xiquets van a dir. Per tant tenen un ordre cognitiu baix. Seria més interesant que formularen preguntes per a construir coneixement sobre noves coses.

          Alguns exemples d’activitats
-Relats sobre activitats.
-Explicacions de coneixements.
-Resolució de problemes.
-Parlar de la metalingüística.
-Parlar per l’escriptura.

Resultado de imagen de montserrat bigas el lenguaje oral en la escuela infantil

lunes, 9 de marzo de 2020

CONFERÈNCIA "JUGUEM, PARLEM, PENSEM, CREIXEM"


“JUGUEM, PARLEM, PENSEM, CREIXEM”
La conferència es tractava del sistema que utilitza el col·legi “La foia” amb els seus alumnes d’infantil. Al curs 2016/2017 el professorat d’infantil es va reunir i va plantejar una millora per a treballar amb els primers curs de la escolaritat. Al any posterior (curs 2017/2018) es van iniciar les millores presentades de manera progressiva i al any següent quatre i cinc any ja treballaven d’aquesta manera. El primer curs d’ infantil va començar a treballar d’aquesta banda aquest any, 2019/2020.
El col·legi va modificar distints hàbits que creiem que no beneficiaven al alumnat. Un dels hàbits que no volíem fer era la presència de filetes per a entrar a classe, aquestes tan sols afavoreix la competitivitat de l’alumnat, hi havia alumnes que anaven al col·legi mig hora abans per a ser el primer de la fila. Per això van decidir fer llocs de trobada; llocs on es situen però d’altres maneres com per exemple en un cercle.
Altre canvi que han realitzat i que m’ha agradat molt ha sigut el temps de entrada. L’entrada al col·legi es fa de 9 a 9: 30, es a dir els pares poden portar als seus fills a l’hora que millor les convinga. També es afavoreix la relació amb els familiars perquè si l’alumnat acudeix a les 9, el temps restant fins a les 9:30 se passa jugant amb el familiar que haja acompanyat al alumne.
Per últim cal nombrar el treball a les ambients. A tres anys hi ha dues ambients, un dels és el niu, el nom que té fa referència a que els xiquets son com pollets petits que hi ha que protegir. Per altra banda, a quatre i cinc anys hi ha quatre ambients perquè són dues classes de cada curs. Cada professora és l’encarrega d’un dels i controla que no hi haja un soroll molt gran a l’aula per a escoltar la música clàssica que posen d’acompanyament.
La conferència m’ha paregut molt interessant. Treballen amb uns mètodes que afavoreixen les qualitats de les xiquets i xiquetes d’infantil. Les professores que han acudit a donar la xarrada han sigut molt simpàtiques i han sabut transmetre els conceptes perfectament.
Resultado de imagen de ceip la foia

lunes, 2 de marzo de 2020

COMENTARI DEL DOCUMENTAL


DOCUMENTAL SOBRE LA PARLA DELS BEBES
Idees principals que he extret de la visualització del vídeo:
-Primera forma de comunicació, el plorar.
-Prefereixen la veu humana a qualsevol altra.
-El bebè té la capacitat de distingir les paraules.
-Quan les paraules tenen contingut el bebè reacciona a elles.
-Els humans es comuniquem amb més coses que tan sols parlar. Per exemple amb gestos per a captar l’atenció.
-Els bebès saben per la mirada que hi ha una intenció comunicativa.
-El bebè té una capacitat molt gran per a aprendre qualsevol idioma de la terra.
-Un bebè pot aprendre els sorolls de dues llengües i els adults no.
-El seu desenvolupament depenc de les persones que li envolten, per tant el llenguatge també és estimulació.
-Abans de nàixer els sàpiguen que els sorolls y paraules representen sentiments, intencions. També amb gestos.
-Assenyalar és un gran passo mental i comença quan ells comencen a gatejar.
-La necessitat d’imitar és la clau per aprendre un nou idioma.
Resultado de imagen de BEBES

domingo, 1 de marzo de 2020

PROJECTE, RACÓ I TALLER

Projecte
El projecte té uns objectius que es volen complir quan aquest es finalitza. Per altra banda també està enfocat per a treballar un tema en específic.

Racó
Es un espai enfocat per a treballar un tema en específic, amb activitats característiques i innovadores. Està format per materials que pertanyen a un tema específic com he dit abans. Per exemple; al racó de les matemàtiques hi ha materials per a treballar els números, les operacions o qualsevol relacionat amb aquesta signatura. Sempre està present al aula i es treballa al llarg de tot l’any.

Taller
A diferència del racó, el taller no es treballa durant tot l’any. Té una duració més petita.
Resultado de imagen de rincón de juegos